Brunsviger

Selvom fynboerne mener at dette er deres “national kage”, så er denne kage, med sine søer af remonce, også særdeles populær i Nordjylland.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Hævetid 1 hour
Total Time 1 hour 35 minutes
Oprindelse Dansk
Servings 10 personer

Ingredienser
  

Kage
Remonce

Fremgangsmåde
 

Kage
  • Lun mælken til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i mælken.
    1 dl Mælk, 25 g Gær
  • Smelt smør, og bland det sammen med alle de øvrige ingredienser, med gær og mælk. Dejen skal samles men må ikke piskes og æltes for meget.
    Når dejen er glat, smidig og ensartet er den blandet tilstrækkeligt. Dejen vil være meget klistret og våd, dette er nødvendigt for bearbejdningen af dejen.
    200 g Hvedemel, 1 Æg, 40 g Smør, 1 spsk Sukker, 1 knsp Salt
  • Dejen skal nu bredes ud til en størrelse på ca. 15 x 30 cm, på en bradepande med bagepapir.
    Dejen er klistret, så for at undgå at fingrene bliver for klistrede kan de dyppes i vand når dejen bearbejdes.
  • Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
  • Med våde fingre skal du nu endnu engang lave fordybninger i kagen, lidt tilfældigt, så du får et bakket landskab i kagens overflade.
  • Fordel remoncen ud over kagen.
  • Bag ved 15 – 20 minutter ved 175 grader i en almindelig ovn med over og undervarme, midt i ovnen.
    Hold godt øje med kagen, afhængigt af tykkelsen kan den hurtigt blive overbagt og tør, selvom den virker smidig og fleksibel i ovnen.
Remonce
  • Imens kagen hæver, skal remoncen laves. Dette gøres ved at smør og brun farin smeltes sammen ved middel varme, under omrøring, så blandingen bliver ensartet.
    Blandingen må ikke koge eller blive for varm.
    150 g Smør, 150 g Brun farin

Noter

Pynt med slik og/eller marcipan, hvis kagen skal bruges til festlige lejligheder som fødselsdage.
Hvis du vil lave en kagemand kan du med fordel lave en dobbelt portion og forme dejen i ønsket figur.