Dampet gærbolle der fyldes med din foretrukne kombination af kød og grønt.
Ingredienser
- 90 g Smør
- 330 g Mælk Letmælk
- 15 g Tørgær
- 720 g Hvedemel
- 70 g Sukker
- 10 g Salt
- 4 g Bagepulver
- 4 g Natron
- Solsikkeolie Anden smagsneutral olie kan anvendes
Fremgangsmåde
Dampkurv
- Smelt smør i en gryde, varm det ikke over 41°C.
- Tilføj mælk og gær til den smeltede smør. Omrør grundigt så gæren opløses.
- Bland mel, sukker, salt, bagepulver og natron i en skål. Det kan være en fordel at sigte ingredienserne, for at give en blød og ensartet dej.
- Bland indholdet i de to skåle, med henholdsvis våde og tørre ingredienser.Dejen skal nu enten æltes grundigt i hånden, eller på røremaskine med dejkrog i ca. 10 minutter, på lav hastighed.Dejen må ikke blive æltet for meget, da det vil betyde seje Bao.Kontroller altid, at dejen er fin, glat, ensformig og blød efter æltning.
- Dejen skal samles til en kugle og tages ud af skålen. Tør en skål med meget lidt fedtstof, så dejen ikke hænger fast, når den kommes tilbage i røreskålen, eller hæveskålen, for at hæve.Tildæk dejen med plastik film og lad den hæve ved stuetemperatur indtil den er cirka dobbelt størrelse, ca. 1 time.Hvis der tidligere er brugt Thermomix eller anden røremaskine med tilbehør der ikke kan fjernes fra skålen (kniv, dejkrog etc.), skal dejen flyttes til en anden hæveskål.
- Opdel dejen i små klumper af ca. 25 gram.Hvis du ønsker lidt mindre eller større Bao, kan klumperne laves 20 eller 30 gram, eller en anden vægt du bedre kan lide.De små dej klumper samles til kugler, og rulles med kagerulle til små ovale pandekager, der er ca. 5-6 mm tykke.Vend dejen, så den glatteste og flotteste side vender ned mod bordet.Smør meget lidt fedtstof på hele pandekagens overflade, dog kun på side der vender opad. Fingrene og en lille skål med olie kan med fordel bruges til dette. Hvis du har spray fedt til rådighed, er dette nemmere at bruge, men sviner også lidt mere.Når de pandekagerne er rullede og smurte, foldes de på midten i pandekagens lange retning. Herefter rulles de blidt med en kagerulle langs folden, for at holde dem lukkede.
- Har du ikke har tid til at vente, kan dette skridt springes over. Hvis du vil have en ekstra luftig og lækker Bao, skal dejen nu hæve igen, i ca. 30 minutter.
- Forbered bagepapir til dampning af Bao’erne.Du kan enten lave små lapper af papir, som passer til én Bao, eller lave et stort stykke der passer i den dampkurv du vil bruge. Hvis du bruger et stort stykke skal du lave hul i midten, så dampen kan passere ordentligt igennem bagepapiret og ud i dampkurven.Kog almindeligt vand i en gryde, uden nogen tilsætninger til vandet.Sæt din dampkurv ovenpå gryden når vandet koger, og lad dine Bao dampe i 8-12 minutter.
Thermomix
- Skær smør i mindre stykker og kør 5 minutter, 40°C på niveau 1.
- Tilføj mælk og gær til den smeltede smør.Kør 4 minutter på 40°C, niveau 2.Herefter 1 minut, uden varme på niveau 7, til alt gæren er opløst.
- Bland mel, sukker, salt, bagepulver og natron i en skål. Det kan være en fordel at sigte ingredienserne, for at give en blød og ensartet dej.
- Alle ingredienser blandes sammen, og der køres på dej program i 10 minutter. I starten skal proppen sidde i lågen, for at undgå de værste støvskyer, men proppen bør fjernes når blandingen er nogenlunde samlet.Kontroller altid, at dejen er fin, glat, ensformig og blød efter æltning.
- Dejen skal samles til en kugle og tages ud af røreskålen. Tør en hæve skål med meget lidt fedtstof, så dejen ikke hænger fast, når den kommes i skålen for at hæve.Tildæk dejen med plastik film og lad den hæve ved stuetemperatur indtil den er cirka dobbelt størrelse, ca. 1 time.
- Opdel dejen i små klumper af ca. 25 gram.Hvis du ønsker lidt mindre eller større Bao, kan klumperne laves 20 eller 30 gram, eller en anden vægt du bedre kan lide.De små dej klumper samles til kugler, og rulles med kagerulle til små ovale pandekager, der er ca. 5-6 mm tykke.Vend dejen, så den glatteste og flotteste side vender ned mod bordet.Smør meget lidt fedtstof på hele pandekagens overflade, dog kun på side der vender opad. Fingrene og en lille skål med olie kan med fordel bruges til dette. Hvis du har spray fedt til rådighed, er dette nemmere at bruge, men sviner også lidt mere.Når pandekagerne er rullede og smurte, foldes de på midten i pandekagens lange retning. Herefter rulles de blidt med en kagerulle langs folden, for at holde dem lukkede.
- Har du ikke har tid til at vente, kan dette skridt springes over. Hvis du vil have en ekstra luftig og lækker Bao, skal dejen nu hæve igen, i ca. 30 minutter.
- Forbered bagepapir til dampning af Bao’erne.Du kan enten lave små lapper af papir, som passer til én Bao, eller lave et stort stykke der passer i dampkurven. Hvis du bruger et stort stykke skal du lave hul i midten, så dampen kan passere ordentligt.Sæt tiden til 99 minutter, temperatur “Varoma” og omrøring på niveau 1. Der skal tilføres ca. 1,5 liter vand til røreskålen (skal være rengjort efter dejen). Der skal muligvis tilsættes mere vand undervejs i dampningen, følg vejledningen for din Thermomix i forhold til dampning.Brug kun øverste dampindsats til at dampe dine Bao, da Bao i nederste lag vil blive for fugtige. Dampningstiden er ca. 8-10 minutter i Thermomix.
Noter
Opbevar dine Bao på en plade eller i en lynlåspose indtil de skal bruges, hvis de ikke serveres med det samme.
Bao kan fryses ned. Når de tør op kan de dampes op igen, for at få et lækkert resultat.