Brunsviger
Selvom fynboerne mener at dette er deres “national kage”, så er denne kage, med sine søer af remonce, også særdeles populær i Nordjylland.
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 15 minutter min
Hævetid 1 time t
Samlet tid 1 time t 35 minutter min
Kage
Lun mælken til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i mælken.
1 dl Mælk, 25 g Gær
Smelt smør, og bland det sammen med alle de øvrige ingredienser, med gær og mælk. Dejen skal samles men må ikke piskes og æltes for meget.Når dejen er glat, smidig og ensartet er den blandet tilstrækkeligt. Dejen vil være meget klistret og våd, dette er nødvendigt for bearbejdningen af dejen. 200 g Hvedemel, 1 Æg, 40 g Smør, 1 spsk Sukker, 1 knsp Salt
Dejen skal nu bredes ud til en størrelse på ca. 15 x 30 cm, på en bradepande med bagepapir.Dejen er klistret, så for at undgå at fingrene bliver for klistrede kan de dyppes i vand når dejen bearbejdes. Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
Med våde fingre skal du nu endnu engang lave fordybninger i kagen, lidt tilfældigt, så du får et bakket landskab i kagens overflade.
Fordel remoncen ud over kagen.
Bag ved 15 – 20 minutter ved 175 grader i en almindelig ovn med over og undervarme, midt i ovnen.Hold godt øje med kagen, afhængigt af tykkelsen kan den hurtigt blive overbagt og tør, selvom den virker smidig og fleksibel i ovnen.
Pynt med slik og/eller marcipan, hvis kagen skal bruges til festlige lejligheder som fødselsdage.
Hvis du vil lave en kagemand kan du med fordel lave en dobbelt portion og forme dejen i ønsket figur.